Snorken: Alt du behøver at vide

Snorken kan for mange være en forholdsvis triviel affære. Alligevel skal du være opmærksom på, at det faktisk kan være rod til større problemer — det kan blandt andet være et tegn på, at du lider af den meget seriøse tilstand søvnapnø.

Derudover kan din højlydte snorken være med til at ødelægge din partners søvn. Det leder på sigt til søvnunderskud, hvilket er grobund for irritation og vrede i parforholdet. Snorken kan altså stjæle fokus og energi som ellers kunne gå til mindeværdige oplevelser

Her gennemgår vi de vigtigste facts om snorken — og hvad du kan gøre for at stoppe det. Følgende emner vil blive taget op:

  1. Hvad er snorken?
  2. Hvorfor snorker man?
  3. Behandling: Stop snorken

Hvad er snorken?

Op til hver fjerde dansker oplever regelmæssig snorken. Forekomsten af snorken er hyppigere hos mænd end hos kvinder, og årsagerne til snorken kan være mange. 

Selve snorkelyden skyldes, at luften fra din vejrtrækning får det bløde væv i næse og svælg til at vibrere. Hvis svælget er for snævert opstår altså disse vibrationer som skaber den irriterende snorken. 

Hvorfor snorker man?

Snorken skyldes som sagt, at luften fra din vejrtrækning under søvn skaber vibrationer i det bløde væv i næse og svælg. Luften har altså ikke nok rum til at passere gennem dine luftveje. 

Dette forværres yderligere af, at dine muskler i svælget slapper af under søvn. Det medfører, at der igen ikke er nok plads til din luftgennemstrømning. 

De følgende punkter kan desuden være årsag til, at der er endnu mindre plads:

  • Overvægt: Hvis du er overvægtig, kan det resultere i ekstra fedt i og omkring halsen. Det gør, at der er mindre plads til luftgennemstrømning.
  • Rygning: Er du ryger, vil du have større sandsynlighed for tæthed i næsen. Rygning skaber også inflammationer i hals og mund. Det er alt sammen med til at gøre passagerne i dine luftveje mindre.
  • Alkohol: Indtagelse af alkohol får kroppen til at slappe af. Det inkluderer naturligvis din muskulatur i svælget. 
  • Sovemedicin: På samme måde som alkohol vil sovemedicin få din muskulatur til at slappe af.
  • Allergi og infektion: Er du ramt af en allergisk reaktion, eller har du fået en influenza, vil det også være med til at skabe næsetæthed. 
  • Ansigtsform: Formen på dit ansigt har også en betydning. Har du for eksempel en skæv næse, kan det forværre snorken. Forstørrede mandler og polypper er også kendt som årsag til snorken.
  • Sove på ryggen: Hvis du sover på ryggen, vil din tunge falde tilbage i svælget. Det resulterer i en smallere passage til luftvejene. 
  • Alder: Langt størstedelen af personer, der snorker, er ældre end 45 år. Med alderen bliver dine muskler svækket, og det er selvfølgelig også sandt for muskulaturen i svælget.

Behandling: Stop snorken

Ren viljestyrke er sjældent nok til at stoppe med at snorke. Følg i stedet disse simple råd for at stoppe med at snorke:

  • Prøv at sov på siden: Hvis du sover på ryggen, kan du med fordel prøve at lægge dig på siden. Dermed falder din tunge ikke lige så nemt tilbage i halsen. 
  • Effektive lægemidler mod snorken: Der findes mange forskellige anti-snorke midler. Næsespray, snorkeskinne og snorkeventiler er blot tre eksempler på lægemidler.
  • Vægttab: Jævnlig motion og sund kost vil reducere din vægt. Dermed vil der være mindre fedt omkring din hals, og du vil snorke markant mindre. 
  • Undgå rygning og alkohol:Eftersom rygning og alkohol er hyppige årsager til at snorke, vil en oplagt løsning for dig være at undgå det.
  • Spis en anti-inflammatorisk kost: Fisk, sojamælk, gurkemeje, løg, grøn te og honning er anti-inflammatoriske madvarer, der smidiggør dine luftveje. Drik også en masse vand for at undgå tør mund og hals. 
  • Lægekonsultation og kirurgi: Skyldes din snorken søvnapnø, forstørrede mandler eller skæv næse, opfordres du til at søge læge. Her vil kirurgi ofte være nødvendigt for at stoppe din snorken.