Hjælp til søvnproblemer og snorken: 5 gode råd

Hjælp til søvnproblemer og snorken: 5 gode råd

Har du måttet døje med søvnproblemer, fordi din kæreste snorker? I denne artikel kommer vi med gode råd til hvordan I kommer den irriterende snorken til livs. 

Har du måttet døje med søvnproblemer, fordi din kæreste snorker?

Snorken kan være årsag til dårlig søvn for både dig og din partner — og søvnproblemer kan efterfølgende lede til irritation og arrigskab i parforholdet. 

I dette indlæg gennemgår vi 5 gode råd til dig, der ønsker at komme din partners snorken til livs for at opnå en god og velfortjent nattesøvn. 

I indlægget kommer vi ind på:

  1. Min kæreste snorker — Hvad gør jeg?
  2. Kommunikation: Forstå hinandens problemer
  3. Identificér den bagvedliggende årsag
  4. Undgå at sove fladt på ryggen
  5. Brug næsespray inden sengetid

1. Min kæreste snorker — Hvad gør jeg?

Du har sikkert prøvet det før: Gardinerne er trukket for, og mørket har lagt sig. Det er tid til at få en god nats søvn. Men din sidemand har andre planer. Selvom han allerede er faldet i søvn, er det ikke muligt for dig at gøre det samme. Han snorker nemlig så højlydt, at du ikke kan tænke på andet end: “Så stop dog den larmende snorken!”.

Du skubber lidt til ham og lykkedes med at stoppe den vibrerende og højst irriterende lyd. Men kun for en kort stund. Et øjeblik efter er den gal igen. Hvad skal du stille op?

Søvnløse nætter kan skabe grobund for irritation og arrigskab, og kan potentielt skade jeres parforhold på den lange bane. Derfor er det vigtigt, at I får snakket om problemet. Det er nyttesløst at skubbe problemet til siden, for det kommer uundgåeligt igen med flerfoldig styrke. 

Desuden kan din partners snorken være tegn på dybere sundhedsproblemer, nemlig søvnapnø. Derfor skal du snakke med din kæreste om problemet — for jeres begges skyld.

2. Kommunikation: Forstå hinandens problemer

Det kan næsten ikke siges nok gange. Nøglen til et lykkeligt parforhold bunder i åben og ærlig kommunikation. Derfor skal du kommunikere dine frustrationer til din partner, således han/hun forstår tyngden af problemet. 

Din partner er garanteret heller ikke interesseret i, at du går og er små gnaven fordi du ikke har fået den rette mængde søvn.

Dit første skridt på vejen mod en dejlig søvn er altså kommunikation. 

3. Identificér årsagen til snorken 

Der findes mange forskellige årsager til snorken. Overordnet set er snorken lyde fra vibrationer i det bløde væv i svælget. Hvis svælget er for snævert, vil der kunne opstå hvirvelstrømninger i luftstrømmen ved vejrtrækning, og det får vævet til at vibrere — hermed opstår den irriterende snorkelyd.

Tilstedeværelsen af blødt væv kan blandt andet skyldes allergiske reaktioner og forkølelser. Overvægt skaber desuden ekstra fedtvæv i svælget, hvilket kan være med til at forværre problemet drastisk. Snorken kan også hænge sammen med din sovestilling. 

Overdreven snorken kan også være forårsaget af søvnapnø, hvilket er et alvorligt sundhedsproblem. Søvnapnø opstår som følge af, at ens øvre del af luftvejene bliver blokeret — det vil sige, man bliver kvalt. 

Kroppens reaktion på denne følelse af kvælning er naturligvis at vække kroppen for at skabe rum i luftvejene. Derfor vil personer, der lider af søvnapnø, have en mindst lige så dårlig søvn som sengepartneren.

4. Undgå at sove fladt på ryggen

Det er i denne sovestilling, at snorken kan blive værst. Det bløde væv i svælget har det nemlig med at vibrere mest i denne position. Derfor kan du med fordel prøve at løfte overkroppen en smule, så du opnår en skrå sovestilling. Dette kan for eksempel opnås ved at lægge et par puder under ryggen. 

5. Brug næsespray mod snorken inden sengetid

Et par pump med en anti-snorke næsespray til det kan mærkes i halsen, kan være en effektiv løsning. Sprayen virker ved at blødgøre slimhinderne i svælget, så vejrtrækning bliver nemmere. Den hjælper også ved at forebygge tørhed i munden. Derfor kan man med fordel gøre Asonor til en fast del af inventaret på sengebordet.

Ved at følge disse råd kan du få bugt med søvnproblemerne — og så kan du og din kæreste fokusere jeres veludhvilede energi på det gode parforhold i stedet.